animasyon

Animasyon gerçek dünyada olan olayların, karakterlerin, nesnelerin bilgisayar ortamında canlandırılmasıdır.Giderek yaygınlaşan bu sektör sayesinde farklı bir seyir açısıda oluştu diye düşünüyorum.
Animasyon sektörü dışarıdan bakan biri için kolay görülebilir.Ancak hiç ama hiç kolay değil.Çok fazla uğraş isteyen bir sektördür.Kolay görünüyor demişken animasyon filmlerin bir kişi tarafından yapıldığını düşünenler dahi var.Halbuki en basit bir animasyon filmi hazırlanırken dahi yaklaşık 100-150 kişi görev alıyor.
Animasyon filmler hazırlanırken bu kadar adam ne iş yapıyor diye düşünebilirsiniz.Şöyle kısaca yapılan işleri söyleyeyim.Animasyon filmlerin sahneleri, karekterler modelleme, karekter canlandırma, seslendirme, sahne gerçekçiliği için ışıklandırması vs. gibi bölümler sayabiliriz.Bu bölümlerin her birinde filmin kalitesine göre 10-15 yeri geliyor 100-150 kişi çalışıyor.
Peki bu animasyonlar nasıl yapılıyor diye merak edenleriniz vardır.Animasyon için tasarlanmış programlar ile yapılıyor.Örneğin 3ds max, Maya, Zbrush gibi bu iş için hazırlanmış programlar var.Tabi bu saydıklarım en bilinenleri bunun tarzında daha çok program var.
Tabi bu programlar öyle bir iki günde öğrenilecek programlar değil.Örneğin 3ds max işinde uzmanlaşmak isteyen bir kişi en az iki yılını vermeli ki profesyonel biçimde max kullanıcısı olabilisin.Ama internet sayesinde artık özel ders, eğitim vb. almak yerine internette milyon tane görsel dersler bulabilirsiniz.Tabi bu işin masrafsız ama zor olan kısmıdır.
Ben iki üç yıldır animasyon ile uğraşıyorum.Programlardan birini öğrenecek olan olursa benim size tavsiyem 3ds max dir.Niye derseniz kaynak problemi hemen hemen yok.İnternette en çok kaynağı max programı ile ilgili bulabilirsiniz.Bununla birlikte max artık ülkemizde de yaygın olarak kullanılıyor.Onun için türkçe ders bulma imkanınız fazladır.Ama tabi bu sonuçta tercih meselesidir.
Hazır bu konuya girmişken max i tavsiye etmemin sebebi diğer programlardan iyi olması değildir.Bunu yanlış anlamayalım.Her programın birbirinden üstün tarafları vardır.Sadece max in kaynağı daha çok diyorum.
Animasyon sayesinde kendi hayal dünyanızdaki karekterleri, mekanları gerçek dünyaya yansıtabilirsiniz.
Kolay gelsin. 

1 yorum :

Adsız dedi ki...

teşekkürler güzel anlatım.animasyon ülkemizde giderek daha çok kişiye hitap eden bir dal.inşallah daha dafazlası olacak

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. Bilgi Merkezi - Bilgi Paylaşımı Haber , Sağlık , Webmaster , Program , Magazin ve Daha Fazlası
Video izle