grip nedir

Grip belkide her insanın her sene yakalandığı sürekli değişen bir hatalıktır.Havaların soğumasıyla birlikte yaygınlaşır ve insandan insana bulaşır.Peki bu grip nedir?
Grip virüsü Orthomyxoviridae familyasına mensup örtülü bir RNA virüsüdür. Virüsteki nükleik asit 8 tane negatif anlamlı RNA'dan oluşur. RNA'nın kopyalanmasında hata oranı yüksek olduğu için, virüs genomu sürekli değişim halindedir. Ayrıca, aynı hücreyi birden fazla virüsün enfekte etmesi durumunda viral RNA parçaları birbirleriyle karışıp yeni genetik kombinezonlar oluşturabilirler. Bu nedenlerden dolayı vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.
Gribin bilimsel açıklaması bu şekilde.
Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır.
Virüs, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Bu nedenle hasta kişilere temas etmekten ve onlarla ortak eşya (havlu gibi) kullanmaktan sakınılmalıdır. Hasta olan kişi çevresindekilere hastalığı bulaştırmamak için eşyalarını ayırmalı, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıdır. Neredeyse her virüste ölme olasılığı (Çok düşük olsa da) vardır. Bu yüzden gribi olabildiğince çabuk atlatmaya bakılmalıdır. Binlerce çeşit grip virüsü olduğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılamaz.
Grip hakkında birçok bilgi bulabilirsiniz.Sağlık Bakanlığının halkı bilinçlendirmek için açtığı bir de sitesi var.(Linki burada)
Bu soğuk günlerde gripten ve oluşabilecek hasatalıklardan korunmak için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

3 yorum :

cigdemonur2 dedi ki...

Teşekkürler,link de yararlı.

mehmet nar dedi ki...

yorumunuz için teşekkürler.her zaman bekleriz:)

Adsız dedi ki...

blogunuzu beğendim:)yazıyıda faydalı buldum

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. Bilgi Merkezi - Bilgi Paylaşımı Haber , Sağlık , Webmaster , Program , Magazin ve Daha Fazlası
Video izle